Op zoek naar duurzame garens | mijn top 3

Gepubliceerd op 2 maart 2024 om 14:13

In mijn zoektocht naar garens met een duurzaam label ben ik er achter gekomen dat je ook op een andere manier kan denken. Garens van dichtbij, dat moet toch ook kunnen? Misschien niet helemaal duurzaam geproduceerd, of 100% biologisch. Maar de voetafdruk verkleinen  omdat het van dichtbij is geproduceerd... dat doet toch ook iets goeds voor het klimaat?

 

Dus vandaag neem ik een aantal garens onder de loep, waar ik zelf heel blij mee ben dat ze in mijn voorraad liggen. Hoe ik ze heb ontdekt? Eigenlijk zijn dit soms impulsieve aankopen geweest. Voelen en meenemen.  Herkenbaar? Achteraf had ik pas door dat sommigen ook nog dichtbij worden geproduceerd. 

3e plaats is voor...

Op de 3e plaats staat het garen van Borgo de Pazzi

Dit is een echt een prachtig garen uit Italië.  Het gehele productieproces is in eigen beheer van het spinnen  tot aan het verven. Hierdoor heeft het zelfs duurzaame eco garens. Het is een van de weinige merken die ook veel mooie plantaardige garens in zijn collectie heeft.

Dit zijn volgens mij de mooiste garens in onze Borgo de Pazzi collectie.

Garen Hannah is een heerlijk plantaardig garen, geproduceerd uit eucalyptus snippers. Het garen dat dan onstaat heet Lyocell en is super zacht. En de kleuren zijn prachtig. Het haakt super lekker. En blijft zacht, ook na wassen.

 

Garen Pima Silk -   is een handgeverfd katoen garen van pima katoen met 10% zijde toegevoegd. Het is ook ontzettend zacht en hierdoor perfect voor het breien of haken van sjaals.  (helaas gaat dit garen uit de collectie. Maar er komt vast een goede vervanger.) dus ik moet even goed bedenken wat ik met mijn laatste bolletjes ga doen.

Ik wil binnenkort eens iets uitproberen van de ‘Amore’-collectie. Online staat namelijk dat het is gemaakt van milieuvriendelijke vezels. Ze verwerken alle textielresten die afkomstig zijn weef-, brei- of verpakkingsresten, enz. en alle afgedankte en beschadigde kleren.  Beide wordt gebruikt voor dit garen. Een soort gerecyled garen dus. 

Tip door ervaring geleerd bij dit merk > Als je met dit garen wilt werken en je project is groot?  Zorg dat je voldoende bollen besteld. Het komt nog wel eens voor dat er een zichtbaar kleurverschil zit tussen de verfbaden van 1 kleur.

Gedeelde 2e plaats

Op de 2e plaats staat ons eigen Nederlandse Scheepjes samen met Duitse Schachenmayr. Waarom gedeeld? Ik kan echt niet kiezen. Beide bieden goede alternatieven voor standaard katoen amigurumi garens.

Scheepjes heeft namelijk het mooie garen: Organicon. Dit garen is gemaakt van 100% zacht biologisch katoen.  Verkrijgbaar in 70 kleuren (ik kende eerst alleen de zachte pastels). Maar ondertussen bevat de collectie neutrale kleuren, zachte pastels én felle kleuren, met af en toe een moderne nieuwe kleur.  Het is GOTS gercertificeerd, dus voldoet aan alle eisen van mijn toekomst.  Helaas wordt het niet in Nederland geproduceerd. De katoen wordt verbouwd en verwerkt in India. De gebruikte vezels en verf bevatten geen dierlijke producten of bij-producten en het water wordt gerecycled. De vezels zijn 100% plantaardig.  Maar omdat het niet vanuit Nederland of Europa komt, daarom een gedeelde 2e plaats. En vandaag heb ik een aantal bollen hiervan besteld. Want de pop die ik aan het haken ben krijgt binnenkort kleding met dit garen.

Daarnaast zet ik het merk Schachenmayr op de 2e plaats. Op een aantal labels van het garen staat: MEZ Green. En oh wat verwarrend. Ik maar denken dit is een groen label uit Duitsland. Niet dus. Dit is een samenwerkingsverband tussen meerdere merken in Duitsland die samen een groene route in willen slaan. Meer organische processen en gerecyclde garens. Goed plan, maarin mijn ogen een misleidende naam en logo.  GOTS en OEKO-tex is veel duidelijker.  Het garen dat ik veel gebruik is Schachenmayr Catania  en dit wordt verrassend genoeg geproduceerd in Hongarije. Dus is dus dichtbij.  Het is OEKO-TEX Standard 100. (helaas niet GOTS, maar een goed alternatief.) En super geschikt voor amigurumi. Daarom staat dit garen op de gedeelde 2e plaats. 

En voor mij op één staat...

Op de 1e plaats staat het Lopi garen van Istex. Ik ben vooral een grote fan van de Plötulopi. Dit is ongesponnen wol en is super mooi om een deken mee te maken. Ik heb er al twee van liggen en van al mijn restjes maak ik nu een derde. Het is heel breekbaar maar eenmaal verwerkt super stevig. Het is heel licht garen om mee te werken.   Wat ik sterk van dit merk vind is dat het van wol is gemaakt dat komt van Ijslandse schapen. Het wordt ook in Ijsland verwerkt en gesponnen. En de kleuren zijn natuurlijk en voldoen aan de  OEKO-TEX 100 standaarden. Ik vind vooral de natuurlijke wolkleuren erg mooi. Het garen is misschien minder geschikt voor amigurumi. Maar super geschikt voor warme truien, vesten en dekens. Daarom een verdiende 1e plaats.

Heb jij nog tips voor mij welke garens is moet uitproberen? Laat het me weten via een reactie of een DM op instagram.

Binnenkort ga ik in ieder geval de gerecyclede garens testen van Haakspot en... jij nog een voorkeur?

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Anita Wijnands
3 maanden geleden

Dank voor dit berichtje. Ik schrijf ze zeker op voor als ik nieuwe garens wil kopen.
Zelf koop ik ook vaak garens tweedehands via marktplaats. Maar het lukt niet altijd om precies de juiste hoeveelheid en kleur tweedehands te vinden.
De nieuwe site ziet er al goed uit!