Meer labels, meer inzicht - OEKO-TEX

Gepubliceerd op 23 januari 2024 om 15:44

In de wirwar van “groene” labels neem ik nu de OEKO-TEX label onder de loep. Een label dat niet alleen op garenbollen prijkt, maar ook te vinden is op diverse kledingstukken. Wat is dit voor een logo? En waarom staat het op sommige 🧶 ?

Op bijgevoegde foto zien jullie het OEKO-TEX STANDAARD 100 logo. Laten we beginnen met de vraag: wat betekend de term 'OEKO-TEX’ eigenlijk? Na wat speurwerk blijkt deze afkorting voor mij onvindbaar te zijn. Het is een verkorte merknaam voor een internationale organisatie die wereldwijd onderzoek en tests uitvoert op textiel en leer.  

Oeko-Tex STANDAARD 100 vs Oeko-Tex Organic?

Oeko-Tex STANDAARD 100 is een certificaat dat afgegeven wordt als garens vrij zijn van potentiële schadelijke chemicaliën. Welke precies, dat kan je hier lezen. Het zegt echter niets over hoe duurzaam een product is of onder welke omstandigheden het is gemaakt. Dit label op zich zelf garandeert dus geen duurzaam product.

Naast de standaard hebben ze ook nog een organic Oeko-Tex label. Dit gaat over waar de vezels vandaan komen. Garens met dit label worden gemaakt van materialen die geteeld zijn op biologische wijze (zie hierover meer in mijn vorige blogbericht over GOTS) De nadruk ligt hier op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.

Oeko-Tex heeft ook nog gradaties.  Niet alles is 100%. Als het minimaal 70% biologisch katoen bevat en voldoet aan de IFOAM-familie van standaarden, dan mag het label organic krijgen. Als het minder dan 70% biologisch is, of van een derde partij afkomt en niet gecheckt, dan krijgt het de standaard 100 label. 

 

Welke is nu beter?

Dat hangt natuurlijk af van jouw prioriteiten.  Ik heb een schema gemaakt waardoor je sneller overzicht krijgt van de  nu onderzochte opties. Kies je voor geen schadelijke stoffen in je garens ? Of ga je voor de meer ecologische verantwoorde keuze? In de ideale wereld zou je het beste van beide werelden willen.  Die is beschikbaar zoals je ziet. Dan moet je (zoals ik nu kan zien en heb onderzocht) toch gaan voor het GOTS label.

Maar kies vooral het garen dat het beste past bij jouw waarden en behoeften. Als jij veilig garen wil omdat je een baby project wilt haken, dan is OEKO-TEX belangrijk. En weet dat je met het GOTS label altijd goed zit.


Over 2 weken weer een ander label namelijk MEZ Green. Heel benieuwd wat ik dan weer ontdek.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.