Groene draadjes (en dan bedoel ik niet de kleur)

Gepubliceerd op 28 december 2023 om 16:07

Met het starten van Yummigurumi wil ik ook starten met het haken en breien van knuffels met duurzame garens. Maar is dat wel mogelijk?
Ik hoor je denken, "Is het popje dan nog lekker zacht, kleurrijk en knuffelbaar?" Om eerlijk te zijn heb ik geen idee. Dat ga ik dit jaar dan ook onderzoeken. Dus deze week zoek ik uit wat al die "groene" symbolen zijn die je soms op bollen ziet. Groene blaadjes, logo’s en andere verwijzingen. Het klinkt goed, maar is het echt? Of is het greenwashing?

Een opvallend logo op garens is het GOTS-certificaat. De Global Organic Textile Standard is wereldwijd het keurmerk voor natuurlijke vezels (organic) binnen de textielbranche. GOTS zegt dat ze niet alleen controleren op de ecologische criteria, maar ook op de menselijke kant: 'Planet and people'. Dat klinkt goed, toch?  Maar is het echt zo goed als het klinkt?

Natuurlijke biologische vezels

GOTS hanteert een minimum percentage van 70% is organische vezels. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik krijg ondertussen een beetje jeuk van het woord organic. Op zoveel producten zie je dit staan. En als je het televisie programma 'Keuringsdienst Van Waarde' wel eens kijkt, weet je dat wat er op de buitenkant staat niet altijd is wat je verwacht.

Op onderzoek uit

Online kan je veel informatie vinden, maar ik ben rechtstreeks naar de bron gegaan; ik heb de grote garen leveranciers gemaild. Het duurde soms even voor ik antwoord kreeg, maar vooral de  leveranciers van garens met het GOTS label waren snel en gemakkelijk te bereiken. Dikke duim!

"Het keurmerk GOTS is voor ons een belangrijk kenmerk of een garen duurzaam is of niet."
~ Hobbii ~

Schrik niet, het volgende stukje zit vol met allemaal ingewikkelde woorden zoals je in je schoolboeken van vroeger tegen kwam. Mentaal voorbereid? Oke, dan gaan we snel verder. (En voor degene die nu al denken, hellup ik wil niet terug naar school, skip het stukje gerust, de conclusie staat onder het plaatje.)


GOTS label dus de oplossing voor groene garens?

Om voor een  GOTS label in aanmerking te komen moet het gemaakt zijn van 100% natuurlijke materialen. En organic mag er alleen op staan als het minimaal uit 95%  biologische vezels bestaat. In Nederland is organic een verzamelnaam. En als je het vertaalt met organisch stelt het niet zoveel voor. Maar in het Engels is organic hetzelfde als biologisch. En dat maakt al veel meer duidelijk.

Natuurlijke vezels en biologische vezels, wat maakt ze zo bijzonder? Nou, biologische vezels worden geteeld zonder de hulp van pesticiden, zoals insecticiden of herbiciden en GGO's (Genetisch Gemodificeerde Organismen), allemaal volgens de principes van de biologische landbouw.

Biologische landbouw is eigenlijk een soort superheldenverhaal voor de productieprocessen. Het is niet alleen goed voor de gewassen zelf, maar het zorgt er ook voor dat de gezondheid van ecosystemen behouden blijft. Zie het als een win-winsituatie voor iedereen in de keten: van boer tot consument.

GOTS beoordeelt zelf de productie van katoen, garen tot textiel. duurzame textielproductieWat betreft de katoenteelt schrijven zijn het IFOAM keurmerk voor.

IFOAM Family of Standards is een organisatie die per land nagaat of de telt voldet aan hun standaard voor duurzame biologische teelt. Zij zijn het enige bedrijf dat deze erkenning mag geven. Door dit als eis toe te voegen aan de GOTS eisen borgen ze ook dit proces. 

 

Terug naar GOTS, wat biedt het nog meer?

GOTS legt de lat hoog door zowel ecologische als maatschappelijke criteria te hanteren bij de beoordeling van textielverwerking en -productie. Van het gebruik van grondstoffen tot de behandeling van werknemers, alles wordt meegewogen bij de GOTS-certificering.

Wat betreft de ecologische criteria moet er aan verschillende eisen worden voldaan; de identificatie van organische vezels, het gebruik van GOTS-goedgekeurde kleurstoffen, milieubeheer met afvalwaterzuivering en het vermijden van milieugevaarlijke stoffen. Ook worden parameters zoals kleurechtheid en krimp beoordeeld.

De maatschappelijke criteria zijn gebaseerd op internationale normen, waaronder de internationale vakbond,  ILO, UNGP’s en de OESO.  (klik door als je meer hierover wilt weten).

Kort gezegd zorgen zij ervoor dat er sprake is van vrij gekozen werk, vrijheid van vakbond, geen kinderarbeid, non-discriminatie, gezondheid en veiligheid op het werk en het vermijden van intimidatie en geweld. Daarnaast wordt de Living Wage Gap in overweging genomen bij het vaststellen van de vergoedingen.

 


GOTS de oplossing?

 

GOTS-certificering is verplicht voor ALLE stappen in de teelt, de verwerking, productie en handel van biologisch textiel. Alleen door te voldoen aan de strikte ecologische en sociale criteria kan een product het GOTS-label dragen. Hiermee maakt GOTS een einde aan greenwashing in de industrie. Het lijkt de sleutel tot een echt duurzaam en ethisch verantwoorde textielproductie.

 

Dus kan ik nu groen haken en breien? 

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe je zo groen mogelijk kunt gaan haken en breien, dan zijn biologische vezels dus het antwoord. Ze zijn de kampioenen van duurzaamheid, en daarmee draag jij dus bij aan het behoud van onze planeet. Het GOTS label is hiervan dus een goed voorbeeld.

Dus, volgende keer dat je in de garenwinkel staat, sta dan stil bij de keuze die je maakt. Dat je garen niet alleen zacht en kleurrijk moet zijn, maar ook rekening kan houden met de toekomst van onze planeet. Het is een kleine stap voor jou, maar een grote sprong naar een duurzame hobby!

En nu praktisch... Ik hoor je denken, "welke garens hebben dit certificaat?"

Het Deense garenbedrijf 'BC Garn' is het merk met de meeste GOTS-gecertificeerde garens in de hele industrie. Op dit moment zijn er al 12 van de 30 garens volledig gecertificeerd én biologisch.

Het Turkse garenbedrijf 'Eco bebek' heeft ook veel garens met dit merk en streven zelfs naar 100% GOTS certifcatie.  Ze hebben tot nu toe nog maar 2 garens in het assortiment. En dit garen heb ik nog niet echt in Nederland kunnen vinden. Dus als je dat hebt ontdekt, laat het me dan weten! 

Er zijn er nog meer leveranciers ( zie Phildar op de foto) die GOTS labels hebben op garens. Maar vaak hebben ze maar een enkele bol die hieraan voldoet en niet zoals de leveranciers BC Garn en Eco bebek, die streven naar 80 tot 100% GOTS garens.

 

Volgende keer ga ik verder met een ander label... Nieuwsgierig naar welke dit zal zijn? Houd dan mijn insta in de gaten, volgende week zal er een spoiler op mijn story komen. 

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

anoniem
10 maanden geleden

Zo, je pakt het terdege aan. Dit soort labels kom ik ook tegen bij stoffen. Bij garens ga ik er ook beter op letten. Bedankt voor de informatie.