Amigurumi a la carte: #5 naaien van onderdelen

Gepubliceerd op 13 augustus 2025 om 20:53

"Je burger valt uit elkaar? Niet als ik BBQ!" 
Of het nu gaat om een sappige hamburger op de grill of je nieuwste amigurumi-creatie… losse onderdelen zijn vinden de meesten een ramp om aan elkaar te maken. en doe je het verkeerd, dan is het funest voor het eindresultaat. Vandaag leer ik je hoe je onderdelen stevig vastzet, zodat je ami mooi blijft zitten – zelfs bij zomerse temperaturen.


De uitdaging

Je bent klaar met haken, je onderdelen liggen op tafel… en nu komt het spannendste deel: het vastnaaien. Doe je dit scheef of te los, dan gaat je hele creatie “uit elkaar glijden” zoals een burger zonder satéprikker.

 

 

Amigurmi a la carte, cover, naaien, nummer 5, yummigurumi

Stap 1 – Mise en place (voorbereiden)

Zoals een chef alles klaarlegt voor het koken, leg jij je onderdelen netjes uit:

  • Knopspelden

  • Naald met stompe punt

  • Lange draad van je onderdeel

  • Patroon bij de hand

  • Eventueel een foto ter referentie

Stap 1 – Bodemlaag (mee haken = minder naaien)

Soms kan je armen of poten direct aan het lijf meehaken.
Tip: dit werkt alleen als de haakrichting klopt. Dus als je armen op 1 ronde vastegezet moet worden, dan kan je het ook meehaken.

chack het patroon en besluit vooraf. Zodat je eerst de armen en benen haakt.

Zo bouw je je burger lagen voor lagen op, zonder later losse stukken te hoeven “plakken”.

Stap 3 – De satéprikker-truc (kokertechniek)

Voor hoofden die altijd recht blijven, en kunnen draaien.

  • Eindig hoofd met 12 v en haak 10 toeren.

  • Eindig lijf met 10 v en haak 9 toeren.

  • Vul de nek, en duw de koker van het hoofd in het hoofd (zie fotos), schuif op elkaar en steek met de lange draad meerdere keren heen en weer – net als een satéprikker door je burgerlagen.
    Resultaat: hoofd zit stevig vast én kan nog draaien.

Stap 4 – Proef versie (knopspelden-proef)

Leg alle “ingrediënten” (armen, poten, oren) op hun plek en zet vast met knopspelden. Draai je werkstuk van alle kanten om te checken of alles recht zit. Pas als je tevreden bent, begin je te naaien.

Amigurumi a la carte, hamburger, naaien, vastnaaien, haaktips

En het naaien? De techniek die ik gebruik is het naaien onder de “V” door en dan door de steek van het lijf. 

Bonus-tip: Leg tijdens het naaien je ami even neer, loop eromheen of bekijk ‘m in de spiegel. Net als een chef die z’n burger nog één keer checkt voor het uitserveren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.